15 de març del 2017

Posicionament de Som Poble sobre el Parc del Botafoc i el procés participatiu

1- Celebrem que, després d'un any, el govern municipal hagi modificat la seva proposta d'adequació d'una zona aparcament amb partida pressupostaria inclosa, fora de la legalitat, pel d'un parc-zona verda que és el que correspon per la qualificació urbanística del terreny del Botafoc.

Així queda clara la coherència demostrada per Som Poble amb la proposta de fer un parc verd que sempre hem defensat i la denuncia de la impossibilitat que fos un aparcament.

Aquesta rectificació ha estat possible gràcies als ciutadans actius i organitzats, i que des de Som Poble ens alegrem que així sigui i que volem fomentar, uns ciutadans que poden fiscalitzar la acció del govern i mostrar la seva disconformitat amb les antigues formes de fer i la clara voluntat de participar en les decisions de calat que els afecten.

2- L’equip de govern ha engegat un procés participatiu (1/3-31/3) amb una enquesta on-line i en paper per conèixer les preferències dels ciutadans sobre el que els agradaria que hi hagués en aquest espai.
El foment de la participació ciutadana és un dels principals eixos programàtics amb els que des de Som Poble vam presentar-nos a les eleccions, i per això valorem positivament les iniciatives que s’impulsin en aquest sentit. Tot i això, considerem que en aquest procés participatiu hi falta informació important perquè els ciutadans puguin opinar i participar amb tot el coneixement de causa:

Important dèficit de zones verdes al municipi: segons el propi informe de l'EDUSI (Estratègia pel Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat), al Vendrell hi ha 2,70 m2 de zona verda per habitant quan el valor mínim de referència és de 10 m2, per la qual cosa el municipi no compleix amb els requisits de sostenibilitat en aquest aspecte, i es fa evident l’enorme mancança d’espais verds urbans.
Usos permesos: La segona qüestió és la legislació del nostre Pla General sobre els usos de les zones verdes, que només permet un 5% de la superfície per elements accessoris, instal·lacions
esportives a l’aire lliure o edificis per a usos soci-culturals. Per això, dels 51.708 m2 que ens diuen que té el futur parc, l'espai útil per a aquests altres elements complementaris seria de 2.585 m2. I també cal deixar molt clar quins usos no permet la normativa en les zones verdes, com els aparcaments en superfície en aquest cas.

Aquestes dades s'han de comunicar d’entrada perquè tothom conegui les limitacions que hi ha.
Des de la regidoria de participació ciutadana, en la comissió de seguiment del procés, ens han dit que aquesta informació s’inclourà properament.

Pep Pellicer, Alfredo Valdivielso i Marc Robert ahir a la RdP
explicant el posicionament de Som Poble
3- Des de fa anys, l’Ajuntament permet l’ús d’aquest espai, entre d’altres, com aparcament improvisat. L’aparcament només hi podria ser si fos soterrat. Coneixent la necessitat d’aparcament, fa temps que demanem al govern municipal que treballi amb celeritat el «Pla d'aparcaments» per oferir-ne d'alternatius segons el Pla de Mobilitat aprovat; del qual s'han fet poques actuacions i seu desplegament està molt endarrerit.

4- Ara tenim l'oportunitat única de tenir el nostre «Central Parc», amb molt de verd arbrat i equipaments adequats com a punt de trobada i espais de salut i esbarjo. Tots sabem que els arbres necessiten molts anys per créixer, però aquest és el millor regal que podem fer a les generacions futures, millorarà la seva qualitat de vida. Serà el primer gran pulmó verd del Vendrell i esperem que després en vinguin més.

La situació estratègica del Botafoc, a tocar del centre i ben connectat de forma natural amb altres zones, també pot esdevenir un atractiu turístic i l'inici d'una xarxa verda enllaçant el parc, a partir del Torrent del Cullaré, amb la Serra Pedregosa, i a partir de la Riera de la Bisbal, amb el Puig, el Pla de Mar i les Madrigueres.

Des de Som Poble pensem que la demanda d’aparcaments o d’un espai gran per situar-hi els concerts de la Festa Major són un exemple de la manca de planificació que arrossega el municipi des de fa molts anys. Voler solucionar aquestes mancances a través del Parc del Botafoc és incompatible amb la necessitat de disposar,per fi, d’un gran parc verd dins la trama urbana del Vendrell. Cal cercar espais alternatius per satisfer aquestes altres necessitats. Volem que la zona verda es mereixi el nom, on domini l’arbrat, l’ombra a l’estiu, la natura que s’infiltra dins l’urbà, i els paviments, si en calen, que siguin naturals. I on també s’hi podran realitzar activitats diverses, però n’hi haurà d’altres que no.

5- Tenint en compte que el govern municipal va destinar 400.000 euros en el pressupost de l’any passat per fer-hi un aparcament, (desconeixem finalment a què s’han destinat), esperem que, a patir d’ara, s’hi destinin partides per poder engegar el Parc, sense haver-nos de subordinar a les subvencions del fons FEDER.

6- Tanmateix, malgrat les mancances d’informació prèvia, animem a tothom a participar en l'enquesta, i valorem positivament tota la feina que s’ha fet en la seva preparació i el desenvolupament de la campanya de divulgació. I esperem que, aquesta vegada, es vegi recompensada la seva participació en fets.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014