31 de gener del 2017

Som Poble i Arran del Vendrell difonen la situació dels refugiats

La tragèdia de les persones refugiades ha posat novament de manifest la debilitat de la Unió Europea a l’hora de posar en pràctica els valors que, suposadament, configuren la seva identitat. 
Milers de persones que fugen d’una guerra on les potències occidentals hi ha jugat un paper més que destacat es troben en camps de refugiats als països limítrofs de la Unió Europea, entre els quals els de Grècia en són possiblement l’exemple més paradigmàtic.
Davant la vergonyosa passivitat dels governs europeus, ha estat la societat civil la que s’ha organitzat per afrontar la crisi humanitària que truca a les portes de casa nostra. Des de Catalunya i el conjunt dels Països Catalans també s’han desenvolupat desenes d’iniciatives destinades a establir llaços de solidaritat i suport envers les persones refugiades de la Guerra de Síria, una d’aquestes iniciatives és Eko Project – Comunitat Eko, una associació catalana que compta amb voluntaris del Baix Penedès i que ha treballat incansablement per millorar les condicions de vida dels i de les refugiades i per fomentar el seu empoderament i autoorganització.

Concretament, des d’Eko Project es va impulsar el camp autogestionat d’Eko Station, a prop de la frontera amb Macedònia i des d’on els voluntaris i més de 1.800 refugiats havien construït i gestionat conjuntament un camp amb espais comunitaris (escola, espai de jocs infantils, una haima per a dones, una cuina comunitària, un cinema, etc.). El camp d’Eko, de la mateixa manera que el d’Idomeni, va ser desallotjat per la policia grega durant el 2016, i les persones refugiades van ser traslladades a camps gestionats per l’exèrcit, els quals destaquen per uns recursos insuficients i unes condicions extremadament precàries (dèficits alimentaris, assistència mèdica insuficient, problemes d’higiene i salubritat, etc.). Dos mesos després del desallotjament, els voluntaris d’Eko Project van iniciar la construcció d’un nou assentament a prop del camp militar de Vasilika, on havien estat traslladats pel govern grec les persones refugiades del camp d’Eko.
Per altra banda, actualment l’associació està treballant també amb les primeres famílies que estan arribant (encara amb comptagotes) al nostre país, oferint recursos per a facilitar la seva incorporació a la societat d’acollida.
Des d’Arran El Vendrell i Som Poble considerem que és també responsabilitat nostra, de tots els vendrellencs i vendrellenques, aportar el nostre granet de sorra per seguir possibilitant la imprescindible tasca que es realitza des de les organitzacions solidàries i, en aquest cas concret, des d’Eko Project. Per aquest motiu entre els mesos de desembre i gener es van dur a terme tres jornades solidàries al Casal Popular Joan Mallofré per recollir fons destinats íntegrament a l’associació. Al llarg d’aquestes jornades, en les quals es van realitzar xerrades, passi de documentals, un concert, etc. s’han aconseguit un total de 200€, fruit de les aportacions realitzades per les persones assistents, una xifra que ascendeix fins a quasi 300€ si tenim en compte les aportacions realitzades en actes anteriors.

Des d’Arran i Som Poble volem agrair a totes les persones que han assistit a les jornades, i molt especialment a l’Alba Vinyes, que ens va explicar la seva experiència al camp de refugiats de Katsikas i al grup Versaleta, que ens va oferir un magnífic recital solidari de poesia musicada. Una vegada més, hem demostrat que la solidaritat és allò que ens fa ser, allò que ens fa moure.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014