11 de febrer del 2016

Som Poble presenta una moció en suport a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i en contra del Plà Hidrològic de la Conca de l'Ebre

Desenes de milers van ser les persones que, el passat diumenge, dia 7 de febrer, van omplir els carrers d’Amposta per mostrar el seu rebuig envers el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre 2015-2021, aprovat pel govern en funcions de l’Estat Espanyol el passat 8 de gener. Aquest projecte, que preveu la suposada creació de 465.000 noves hectàrees de regadiu, constitueix una amenaça ecològica, econòmica i social per les terres de l’Ebre i pel conjunt dels Països Catalans.

El nou pla hidrològic no contempla la proposta de cabals ecològics que l’any 2007 es va desenvolupar des de les terres de l’Ebre, i que ha estat revisada aquest passat 2015 per adaptar-la a les circumstàncies actuals. Per contra, el pla aprovat a principis de gener suposaria la reducció dels cabals del tram final del riu fins a un volum inferior als 100m3/s. Una xifra irrisòria que posaria en perill la biodiversitat de la desembocadura, l’activitat econòmica que es desenvolupa entorn del riu i, fins i tot, la mateixa existència del Delta.


A banda de l’impacte directe sobre el territori, la Plataforma en Defensa de l’Ebre denuncia que aquest nou pla, mitjançant la creació de bancs d’aigua gestionats per les ja mencionades Comunitats de Regants (constituïdes per grans empreses agroindustrials i propietaris agrícoles) permetrà, a més, que aquestes reserves d’aigua siguin utilitzades en zones recreatives i urbanístiques. Per tant, es tracta d’un projecte fet a mida dels interessos especulatius, allunyat de les necessitats dels petits i mitjans productors agrícoles. Per altra banda, cal destacar que aquest nou pla requerirà la construcció de més de 50 infraestructures de regulació del cabal del riu, com preses i embassaments, algunes de les quals ja compten amb una forta oposició dels municipis que s’hi veuran afectats.

Des de Som Poble volem manifestar el nostre suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i sumar-nos a la seva lluita per uns cabals ecològics. És per aquest motiu que, al llarg del pròxim Ple Municipal, presentarem una moció destinada a què el consistori del Vendrell manifesti el seu rebuig al Pla Hidrològic i ofereixi el seu suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Com es va demostrar el passat diumenge, aquesta no és una lluita que pertanyi únicament a les Terres de l’Ebre, és la lluita del conjunt dels Països Catalans. La lluita contra l’especulació i per la dignitat del territori i de la seva gent.
A continuació podeu llegir el contingut de la moció:


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014