19 de maig del 2015

Som Poble denuncia l'incompliment del Pla Especial de Protecció de Les Madrigueres per part de l'Ajuntament

Marc Robert durant la roda de premsa
Les Madrigueres és un espai emblemàtic del nostre municipi: l’últim espai litoral sense edificar va poder salvar-se de l’urbanització gràcies a la mobilització de la societat civil. Ara, ja de titularitat municipal, és un espai amb un gran potencial com espai natural protegit, públic i a primera línia del mar, per a desenvolupar-hi activitats d’educació ambiental i com element clau per a un turisme de qualitat. Malgrat això, l’estat actual de l’espai és pot qualificar de deplorable i en bona part gràcies a l’acció i a l’omissió de les obligacions de l’Ajuntament del Vendrell. Així, tal i com ha fet públic recentment el GEVEN , l’Ajuntament està incomplint, de forma reiterada i permanent, el Pla Especial de protecció de les Madrigueres, vigent des del 2006, d’obligat compliment i del que precisament és l’Ajuntament l’encarregat de vetllar perquè es compleixi. Segons l’informe del GEVEN, entre d’altres, l’Ajuntament estaria incomplint la seva pròpia normativa urbanística en els següents aspectes:

  • Manteniment de l’aparcament, en cap cas permès pel propi Pla Especial
  • Activitat de l’empresa de neteja de platges: acumulació de residus,contenidors i pas continu de maquinària malmetent l’espai dunar
  • Permetent festes, concentracions de vehicles etc, sobre els espais més fràgils i d’un major valor de l’espai
  • Permetent plafons publicitaris, incomplint el Pla Especial i la Llei de CostesSegons es desprèn de l’informe, el GEVEN va instar, fa més d’un any, a que l’Ajuntament corregís aquests incompliments de la normativa urbanística, sense resultat. Des de SOM POBLE considerem aquest fet d’una gravetat extrema. Quan una administració pública és la primera en no complir la seva pròpia normativa, perd tota legitimitat per exigir res a la ciutadania.

Per acabar-ho de reblar, el GEVEN ja adverteix que no pot acceptar-se cap projecte que no tingui en compte el Pla Especial, i fa una especial referència al projecte presentat pel Ministeri de Medi Ambient fa uns anys. I precisament, primer la regidora de platges i després el PSC, en plena campanya, anuncien el mateix projecte de passera i unió dels passeigs marítims, travessant les Madrigueres i saltant-se la normativa explícita del Pla especial i el projecte de naturalització vigents.

Per acabar-ho de reblar, el GEVEN ja adverteix que no pot acceptar-se cap projecte que no tingui en compte el Pla Especial, i fa una especial referència al projecte del Ministeri de Medi Ambient , pel qual han estat negociant des de CiU i el PSC aquesta legislatura (recordem un polèmic viatge a Madrid del Benet Jané, l’Àngels Turdiu i el Martí Carnicer), incompleix, de nou, de forma flagrant, diversos aspectes del Pla Especial i del projecte de naturalització vigents. Entre d’altres, el projecte preveu habilitar un aparcament de 114 places, diversos accessos directes a la platja i el propi vial de connexió que uneix els dos passeigs, en cap cas contemplats ni permesos pel Pla especial.

Des de SOM POBLE ens fem nostres el plantejament i les propostes presentades pel GEVEN i que es concreten en donar compliment al Pla Especial i desenvolupar el projecte de naturalització aprovat, de forma gradual, amb diàleg i seguiment per part dels veïns i entitats, i amb la implicació de la societat civil i altres administracions. I a impedir qualsevol projecte que no els tingui en compte. Si el Ministeri vol invertir en les Madrigueres ho ha de fer, com no pot ser d’altra manera, respectant la normativa i els projectes aprovats.

Doble incoherència del PSC

Així mateix reclamem coherència i rigor al PSC del Vendrell que, per un cantó, porta al mateix programa la construcció de la passera i la unió dels passeigs, i en un altre punt, el desenvolupament del projecte de naturalització, ambdós projectes incompatibles, atès que el primer incompleix de forma flagrant el Pla especial de protecció, que el projecte de naturalització respecta i desenvolupa. I per l’altre, coherència amb el que sempre havia defensat el PSC, que en el seu moment va criticar amb duresa, -qualificant-lo de nyap i advertint que no complia amb el Pla Especial de protecció (veure en l’annex una notícia que en parla)- el mateix projecte que ara presenta en plena campanya electoral.

Emplaçament a CiU i PSC

Per tot plegat, des de Som Poble emplacem, des d’aquí, a CiU i PSC a explicar clarament a la ciutadania si, en el cas que arribin a formar govern, seguiran incomplint la normativa urbanística municipal i donant suport a un projecte que l’incompleix de forma tant evident. 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014