20 de juliol del 2015

Som Poble participa a la jornada de treball organitzada pels veïns del Barri Ferroviari

Aquest passat dissabte, dia 18 de juliol, l’Associació Familiar Ferroviària, juntament amb els veïns del Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders, varen organitzar una jornada de neteja dels espais públics de la zona. Es tractava d’una tarda de voluntariat destinada a realitzar tasques de manteniment dels carrers, marges de la calçada i zones d’esbarjo d’un dels barris amb més llegat històric del municipi. Més enllà d’una jornada de treball però, els veïns del Barri Ferroviari també volien que l’acte esdevingués un altaveu a través del qual poder denunciar l’estat de deixadesa de la zona i l’abandonament d’aquesta tant per part d’Adif, l’empresa propietària, com de l’Ajuntament del Vendrell.

Així doncs, els residents del barri es troben en una situació de desemparament que impedeix que puguin accedir a molts dels serveis bàsics del municipi, com podria ser el sistema de clavegueram o un enllumenat públic adequat. Adif no ha mostrat cap mena d’interès a voler restaurar o adequar la zona a les necessitats dels veïns, mentre que l’Ajuntament del Vendrell sempre s’ha mostrat poc predisposada a realitzar la tasca de mediador entre l’empresa ferroviària i els residents del barri, que no deixen de ser veïns del Vendrell.

A la jornada de neteja hi varen participar una cinquantena de persones, que enmig d’un ambient festiu, però de treball intens, van destinar la tarda del dissabte a posar el seu granet de sorra a la millora de la zona. Després de la feina, els veïns del barri van convidar als voluntaris a un sopar popular, per després fer una breu assemblea, al llarg de la qual es van poder intercanviar opinions sobre la jornada, la situació del barri i del municipi en general. En termes generals, bona part dels assistents manifestaren la necessitat de fomentar l’autoorganització popular per fer valer els interessos de la majoria i tenir força a l’hora de plantar cara a les esferes de poder. Aquesta jornada de treball es va percebre com una mostra que, si la gent està unida i organitzada, pot aconseguir moltes coses.

Des de Som Poble, volem manifestar al nostre agraïment als veïns del Barri Ferroviari per haver-nos convidat a l’acte, entenem que aquest és un exemple més de la lluita quotidiana d’unes persones que, malgrat estimar el lloc on viuen i no voler marxar, veuen com l’estat de degradació i abandonament de la zona fan que cada vegada sigui més difícil habitar-hi. Per altra banda, també ens agradaria destacar la participació de la PAH a la jornada, una mostra més de la solidaritat que fonamenta l’acció d’aquesta organització i que, una vegada més, va donar una lliçó d’implicació i de ganes de treballar per millorar la vida de les persones.

Més enllà de ser una simple jornada de neteja, entenem que esdeveniments com aquest posen de manifest la creixent voluntat popular d’estructurar un canvi en la manera de fer i entendre la política i la vida en comunitat. Els veïns del Barri Ferroviari han fet un pas endavant per denunciar les condicions de vida del barri i, a la vegada, autoorganitzar-se per millorar-les. També ens han fet una lliçó d’unitat i solidaritat, doncs és a través de la cooperació entre els veïns de tots els barris del municipi que aconseguirem establir una posició de força per defensar els interessos de la majoria dels vendrellencs.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014