21 d’abril del 2015

Som Poble proposa un front comú polític i social per aconseguir la gratuïtat de l'AP-7 com alternativa al desdoblament de la N-340

Davant l’anunci de la Ministra de Foment de licitar el desdoblament de la N-340 amb una nova autovia de 4 carrils entre Altafulla i Vilafranca, Som Poble reivindica l’opció de l’AP-7 com a única opció viable ambientalment, territorial i econòmica.


Marc Robert en un moment de la roda de premsa

Tot i que cal agafar-se amb prudència les declaracions de la Ministra de Foment, atès el calendari electoral, la gravetat de les mateixes, en cas de ser certes, mereixen una resposta contundent per esvair qualsevol dubte. L’època de construir costoses infraestructures innecessàries ja ha passat. El temps dels AVEs sense passatgers i aeroports sense avions s’ha acabat. Construir autovies paral·leles a una altra via d’alta capacitat és una aberració que no es dóna en cap altre lloc del món. I fer-ho en l’actual context de retallades i amb uns nivells insuportables de pobresa infantil, per posar només un exemple, és senzillament immoral. Des dels primers tràmits iniciats per Foment per resoldre la saturació de la N-340 al seu pas pel Penedès, a principis dels 2000, des del territori, tant a nivell institucional com des de la societat civil s’ha apostat per la racionalitat i el sentit comú. I s’ha tingut clar, per tant, que la millor -i única opció que el territori pot suportar- és utilitzar l’AP-7 lliure de peatges en aquest tram.

L’opció de l’AP-7 lliure de peatges entre Altafulla i Vilafranca és la millor alternativa, a tots els nivells:

- MÉS ECONÒMICA: el rescat dels peatges per aquest tram, atès que la concessió finalitza el 2021 i està més que amortitzada, és molt inferior als prop de 300 milions d’euros que s’estimen per la construcció d’una nova autovia

- MENOR IMPÀCTE: L’impacte ambiental i sobre el territori és pràcticament nul, en comparació amb l’agressió que comporta la construcció d’una nova autovia de 4 carrils

- LA SOLUCIÓ MÉS RÀPIDA: És l’opció que requereix menys temps d’execució i la que permet solucionar més ràpidament el col·lapse de la N-340 i els seus problemes associats.

- PERFECTAMENT VIABLE: Encara que es traspassés tot el trànsit actual de la N-340 cap a l’AP-7, aquesta encara estaria un terç per sota de la seva capacitat, segons les dades d’intensitat del trànsit del Ministeri de Foment.


                 

A nivell local, el projecte de nova autovia de 4 carrils de Fomento suposaria un greu impacte sobre el territori, especialment, en el seu pas pel Vendrell, a l’entorn de la urbanització Mas Astor, entre Sant Vicenç i els Masos de Coma-ruga, quan travessa el Pla de Mar, en la muntanya de la torre del Puig i l’Edén Parc i a l’entorn del sector de la Muntanyeta. Per tot plegat, des de Som Poble pensem que cal articular un front comú, a nivell polític, institucional i des de la societat civil, de tot el territori afectat, per aconseguir que el Ministeri opti, d’una vegada per totes i immediatament, per l’opció AP-7. I en aquest sentit  reclamem el compromís amb el territori i la racionalitat econòmica  de totes les forces polítiques i candidatures que concorren a aquestes eleccions municipals per evitar que l’anunci de la Ministra de Foment tiri endavant.

Esperem una decisió ràpida i adequada del Ministeri de Foment en aquesta direcció,  però com a mesura provisional, i especialment dirigida a disminuir l’elevada sinistrialitat de la N-340, reclamem també el traspàs del trànsit pesat per l’AP-7 mentre la solució definitiva no arribi.

La preservació del territori i el canvi de model urbanístic i de mobilitat són una de les principals prioritats per Som Poble, tal i com seguirem explicant en els propers dies.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014