22 de març del 2015

Som Poble aposta per combatre la segregació escolar

El dijous 12 de març Som Poble va dur a terme la xerrada “Estat de l’educació al Vendrell. Un sistema amb desigualtats?” sobre la segregació escolar al municipi. La xerrada va anar a càrrec de Xavier Bonal, doctor en sociologia per la UAB expert en sociologia de l’educació i política educativa, Lu Quintero geògrafa i regidora de la CUP a Valls i Marc Arbós membre de l’AMPA de l’escola Àngel Guimerà del Vendrell.

L’objectiu d’aquesta xerrada consistia en posar sobre la taula un problema molt important que s’arrossega des de fa anys a la vila, com és la segregació escolar dels alumnes per raons d’origen en diferents escoles del municipi, especialment a l’escola Teresina Martorell.



Xavier Bonal va explicar l’experiència de diferents municipis, com Manlleu o Vic, que han afrontat aquest problema que s’origina quan hi ha una concentració molt elevada d’alumnes amb algun tipus de necessitat educativa especial, en un centre escolar en concret. Aquesta situació, si no és gestionada adequadament, condiciona l’èxit educatiu dels infants i el futur dels joves, posant en joc la cohesió social del barri i municipi.




Aleix Mallofré, Marc Arbós, Lu Quintero i Xavier Bonal


En Marc Arbós va fer una radiografia de la situació actual a la vila a partir de la distribució de la població estrangera en els diferents centres educatius i dels criteris actuals de la sectorització escolar, la qual no afavoreix el repartiment equitatiu d’aquest alumnat.

La Lu Quintero, al seu torn, va explicar la lluita que van engegar des de l’oposició per tal que l’Ajuntament de Valls apliqués mesures en contra de la segregació. Donades les pressions insistents de la CUP finalment l’Ajuntament de Valls va accedir a encarregar un estudi a la Fundació Jaume Bofill per a fer un mapa de la situació de Valls, detectar les variables més importants i donar possibles recursos per tal de solucionar el problema. Així doncs a Valls, com a altres municipis, ja porten uns anys aplicant mesures per a l’arranjament d’aquesta situació.





 



Des de Som Poble volem engegar una campanya de pressió a l’Ajuntament i a la Inspecció de la Generalitat per tal que la política pública educativa sigui especialment activa en evitar la divisió social i enfortir la cohesió entre els vendrellencs i les vendrellenques, ja que no fer-ho pot comportar una confrontació social, com ja està passant aquí al municipi i que es deixa notar en el nombre de vots de les últimes eleccions municipals al partit xenòfob PxC. Així doncs demanem públicament a l’Ajuntament i al Departament d’Ensenyament de la Generalitat que prengui mesures de prevenció i tractament contra la segregació escolar per aconseguir repartiment equitatiu d’aquest alumnat entre les diferents escoles.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014