13 de febrer del 2024

L’Ajuntament del Vendrell torna a enverinar els nostres carrers

 


 Iniciem una campanya informativa i de denúncia sobre els efectes per la salut i el medi del glifosat Sense respectar les decisions del Ple, l’actual equip de govern de l’Ajuntament del Vendrell ha decidit tornar a utilitzar el glifosat per eliminar les “males herbes” de voreres i paviments. Es tracta d’un herbicida que l’Organització Mundial de la Salut va declarar com a probable agent cancerigen l’any 2015. Des d’aleshores aquest agent químic no s’hauria de fer servir, pel principi de prudència, però per l’Ajuntament és la forma més fàcil d’eliminar les “males herbes”, ni que posi en risc la salut dels veïns i contamini el medi ambient. 


Al Ple de febrer de l’any 2016, l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció impulsada per Som Poble, el GEVEN, Les Garrofes i Som lo que Sembrem perquè es deixés d’usar el glifosat en espais públics. I així es va fer. Ara el govern municipal ha decidit, unilateralment, tornar-lo a utilitzar en contra d’aquella decisió del Ple, que tampoc ha estat anul·lada. 


Per aquests motius iniciem la propera setmana aquesta campanya informativa i de denúncia. 

Hem de tornar a explicar per què cal deixar d’utilitzar el glifosat al Vendrell i prioritzar la salut dels ciutadans i la preservació del medi ambient: 


- Les autoritats sanitàries internacionals (OMS) han assenyalat el risc per a la salut del glifosat des de l’any 2015. Per això s’ha prohibit a molts llocs. França i Alemanya s’ho estan plantejant. La Unió Europea ho ha discutit, però, en tant considera que els estudis científics no són definitius, ha decidit prorrogar deu anys l’autorització d’ús. 


- Un estudi recent d’investigadors independents de l’Institut Ramazzini, conclou que dosis de glifosat que es consideraven segures fins ara, causen leucèmia en rates. Arran d’aquest estudi, 106 organitzacions europees han demanat a la Comissió Europea que reconsideri la decisió de prorrogar l’autorització d’ús. 


- El glifosat utilitzat al Vendrell és de l’empresa Bayer. Aquesta empresa va haver d'indemnitzar a un jardiner el 2020 que havia contret càncer per culpa d’aquest herbicida. També ha pagat 6,9 M de € a l’estat de Nova York per haver fet publicitat enganyosa, dient que no era un producte tòxic. 


- El glifosat és un producte que no desapareix del medi al qual s’aplica. Es dispersa fàcilment a l’aigua i el sòl, on pot perdurar anys. Un 70% de les aigües superficials a Catalunya contenen glifosat per sobre dels límits acceptables. 


- Les herbes mortes no es desintegren amb el glifosat, segueixen allí, contaminades i seques, amb risc d’afavorir els incendis forestals. 


- El govern municipal justifica la seva decisió per les “queixes dels veïns” per les “males herbes”. Però els veïns del Nou Vendrell i Torreblanca, on s’ha començat a aplicar, s’oposen al seu ús. A més l’Ajuntament fins ara ha incomplert la normativa que regula el seu ús (RD 1311/2012):només ha informat de les actuacions per les xarxes socials i no ha avisat amb el mínim de 8 dies d’antelació preceptius. 


Res no justifica tornar al glifosat, les herbes proliferen on hi ha menys manteniment. És impossible que deixin de créixer herbes a l’espai públic, la natura sempre intenta recuperar els seus espais. Hi hem de conviure i utilitzar els mètodes mecànics i manuals més eficients per contenir-la. És difícil d’entendre que l’Ajuntament del #Vendrell no actuï sota el principi de precaució, en favor de la salut de les persones i del medi ambient. 


#STOPGlifosat al #Vendrell 


SomPoble, GEVEN, Les Garrofes, Som lo que Sembrem, 

GM Som Poble-ERC i Xarxa Vendrellenca 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014