22 de febrer del 2015

Nota de premsa - La via policial no resoldrà els problemes d’una societat cada vegada més desigual

La nit del passat dimecres, dia 11 de febrer, un ampli dispositiu policial –format per la Policia Municipal, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil- realitzà una gran operació al Camí dels Molins, situat al barri dels Pisos Planas. Si bé encara no es coneixen els motius exactes de l’operació, segons informa Xarxa Penedès es van produir 106 identificacions i 10 detencions, entre les persones presents a dos locals de la zona.

Foto: Ajuntament del Vendrell

Segons indica l’Ajuntament del Vendrell en una nota de premsa sobre els fets, els cossos policials que participaren en l’operació realitzaren un seguit d’inspeccions d’acord amb les seves competències: seguretat ciutadana, administrativa, qüestions relacionades amb estrangeria, i regulació fiscal. El resultat de l’actuació de la policia fou de 7 actes per tinença de marihuana, 2 actes de la Guàrdia Civil per tabac i dos actes de la Policia Local per manca de documentació dels locals, a banda de les 106 persones identificades i les 10 detencions ja esmentades (1 detingut pels Mossos d’Esquadra per desobediència greu i atemptat contra els agents i 9 detinguts per la Policia Nacional per qüestions relacionades amb estrangeria.
En primer lloc, resulta incomprensible que, en una mateixa operació, es vulguin vincular qüestions tan dispars com la seguretat ciutadana i la regulació administrativa o d’estrangeria. El fet que encara no es coneguin les motivacions concretes de l’operació, així com el desproporcionat nombre de persones identificades només contribueix a associar determinades comunitats o col·lectius amb la delinqüència i la inseguretat. Els cossos policials i el conjunt de l’administració pública haurien de ser especialment curosos amb les conseqüències socials de la seva actuació.

Per altra banda, des de Som Poble volem recordar que la via policial mai solucionarà un seguit de problemes derivats d’una societat cada vegada més desigual i d’una gestió política en matèria d’urbanisme, serveis socials i convivència, encarada a garantir els privilegis d’una minoria. El barri dels Pisos Planas és la terrible mostra de la marginació i la pobresa endèmica que pateixen determinats col·lectius. Un fet que posa sobre la taula el fracàs d’un sistema que no ha estat capaç de garantir una vida digna per tots els seus integrants.

Per altra banda, no és la primera actuació d’aquestes característiques al barri. Sense anar més lluny, el passat mes de novembre es va realitzar una altra operació conjunta amb un balanç de 76 persones identificades i 6 detinguts. Tot sovint, els problemes derivats d’aquesta creixent fractura social –marginació, delinqüència, drogoaddicció, etc.- són respostos únicament a través de la via policial. Es tracten els símptomes, però no es tenen en compte les causes d’aquesta realitat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Facebook Favorites More

 
Dissenyat per Som Poble - El Vendrell | 2014